25 oktober – De maatschappij, dat zijn wij?
Over de sociale rol van musea in de huidige, snel veranderende samenleving
De rol van musea is om ons collectieve erfgoed te behouden en te beheren, maar daarnaast hebben ze ook de taak om “ten dienste [te staan] van de samenleving en haar ontwikkeling.” (ICOM 2007) Wat betekent dat precies in de huidige tijd? Tijdens deze Night Shift praten we over de sociale rol van het museum. Musea zijn niet neutraal en aan hun autoriteit wordt getornd. Sommige musea kiezen ervoor een activistische koers te varen. Is daarmee het museum als tempel voor de kunst, wetenschap of geschiedenis definitief op zijn retour?
Hoe ver reikt de maatschappelijke waarde van musea en hoe verhoudt de functie van behoud en beheer zich tot een snel veranderende samenleving?
De komende editie zal Graham Black (schrijver van o.a. The Engaging Museum en Transforming Museums in the 21st Century) de avond aftrappen. Via Skype zet hij zijn opvattingen over de sociale rol van musea uiteen.
Jesse van Oosten werkt als freelance curator met een specialisatie in hedendaagse kunst en social change. Daarnaast is ze docent hedendaagse kunsttheorie en actualiteit bij ArtEZ. Eerder was ze als curator bij TENT verantwoordelijk voor onder andere de samenwerking met Tate Modern Young People’s Programmes.
Kiran Sukul (1981) is sinds 2011 projectleider/curator in het Haags Historisch Museum en houdt zich specifiek bezig met de veranderde stad, urbane diversiteit en migratie. Kiran begon na haar afstuderen in het Tropenmuseum Junior en heeft ook even bij Mocca, het expertisecentrum cultuureducatie van Amsterdam gewerkt. Naast haar werk is Kiran bestuurslid van het Movies That Matter filmfestival en Stichting Zaal 4A Huis voor Makers. Kiran studeerde Volkenrecht in Leiden, Geschiedenis van de kunst van Al Andalus in Granada en is volleerd klassiek Indiaas danser.
Yuri Matteman is Hoofd Educatieve Ontwikkeling van Naturalis en verantwoordelijk voor de educatieve activiteiten voor families en leerlingen binnen en buiten het instituut. Zijn doel is om jonge mensen van alle achtergronden op speelse en betekenisvolle wijze onafhankelijk van tijd en plaats in aanraking te brengen met de wetenschap en natuur in de eigen omgeving, zodat ze altijd een volgende stap kunnen zetten om interesse en talenten verder te ontwikkelen. Hij is initiatiefnemer van het Verwonderpaspoort, dat in 2017 de Museumeducatieprijs won. Hiervoor was hij oprichter en 13 jaar lang directeur van De Praktijk, een projectbureau voor wetenschapseducatie en -communicatie.
Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel. Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.