Night Shift #4 - Wie komen er (niet) naar onze musea?

21 september – Wie komen er (niet) naar onze musea?

Deze avond is onderdeel van de Night Shift debatserie ‘Representatie in het museum’. Veel musea doen hun best om een zo’n breed mogelijk publiek te bedienen. Toch blijkt vaak dat slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking ook daadwerkelijk musea bezoekt. Met name in de grote steden komt het bezoekersprofiel van musea niet overeen met de diversiteit van de bevolking.

Hoe kunnen musea relevant worden én blijven voor een divers publiek? Wat zijn de redenen dat sommige mensen zich misschien niet welkom voelen? En is het mogelijk om iedereen te bedienen?

Op 21 september delen drie experts hun ervaringen en visie met betrekking tot het inclusieve museum. Daarna is er gelegenheid tot gesprek. We sluiten de avond af met een drankje in het Het Nieuwe Café.

Nicole van Dijk is Conservator en Programmaleider Onderzoek & Publieksparticipatie bij Museum Rotterdam. Zij vindt dat musea een belangrijke rol kunnen spelen in de moderne samenleving en is gespecialiseerd in community-led publieksparticipatie. Nicole werkt regelmatig samen met verschillende bewonersgroepen in Rotterdam.

Marleen Hartjes is Coördinator van het Special Guests programma bij het Van Abbemuseum. Het Van Abbemuseum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is, of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend. Zelfs als je niet in staat bent om zelf naar het museum te komen, komt het museum naar jou toe. Sinds de lancering van dit programma in 2014 heeft Marleen samen met uiteenlopende doelgroepen samengewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid van het museum.

Stefanie van Gemert promoveerde aan University College London in literatuurwetenschappen en postkoloniale theorie. Daarnaast werkte ze als fondsenwerver en publieksbegeleider voor UCL Museums, de Wallace Collection, het Dickens Museum en het National Army Museum in Londen. Stefanie is research associate aan UCL’s Centre for Low Countries Studies en zette haar eigen freelance-praktijk op in Nederland: www.mytranslab.com. Ze werkt, onder andere, voor het Tropenmuseum, Van Gogh Museum en het Rembrandthuis.


Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel.Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.