21 november 2019 – Mag ik de manager spreken?

Leiderschap als je niet de baas bent

De culturele sector is volop in beweging. Verandering is noodzakelijk en leiderschap kan plaatsvinden op alle niveaus en in elke functie. Met name aanstormend talent en professionals met een paar jaar ervaring staat te popelen om traditionele structuren te doorbreken, te experimenteren en inclusiever te programmeren, voor én achter de schermen.

Soms doen ze dit binnen de gevestigde orde, maar vaak ook als freelancers, of als oprichters van nieuwe platformen. Dit vraagt visie, doorzettingsvermogen en een sterk netwerk. En zelfs dan is het niet makkelijk om echte verandering teweeg te brengen.

Hoe kun je een leider zijn als je niet de baas bent?

Op 21 november buigen we ons tijdens Night Shift over deze vraag. Hierbij staan we stil bij drie thema’s:

  • Waar begin je? Hoe kun je je eerste stappen zetten en zorg je voor een ‘safetynet’? Welke kwaliteiten heeft een leider nodig om impact te maken
  • Hoe maak je ruimte voor reflectie? De gigantische werkdruk, tijdelijk contracten en grote concurrentie op de arbeidsmarkt kunnen je verleiden om ‘niet moeilijk te doen’, ‘eerst een goede indruk te maken’, of ‘dit project succesvol af te ronden’. Als je verandering teweeg wilt brengen, moet je tijd maken voor persoonlijke reflectie en contact met collega’s binnen en buiten de organisatie. Waar vind je die tijd?
  • Hoe hou je het vol? Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. En gaandeweg zul je weerstand tegenkomen. Hoe zorg je dat je jezelf niet stukloopt in je drive voor verandering? Hoe blijf je overeind terwijl je stapje voor stapje je idealen waarmaakt?

Wanneer: 21 november, 19:00-21:00 uur
Waar: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam (Room 1)

Sprekers

Mirjam Sneeuwloper, al bijna 9 jaar educator bij Amsterdam Museum en initiator van een aantal participatieve projecten die het traditionele functioneren van het museum bevragen, zoals Queering the Collections & Voices of Tolerance.

Lorna Cruickshanks, Freelance Museum Consultant en medewerker bij de Erfgoedacademie binnen het project Faro – Erfgoed en Participatie. Lorna was onder andere betrokken bij participatieve projecten binnen het British Museum, Geffrye Museum en Allard Pierson Museum.

Danielle Carter, Freelance Editor en Consultant.

Iselien Nabben, adviseur sociale innovatie en leiderschapsontwikkeling bij Kennisland en programmaleider van LinC (Leiderschap in Cultuur).


Praktische noot

Voor Night Shift is een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Wacht dus niet te lang met reserveren. Wil je heel graag komen, maar kun je het kaartje écht niet betalen, neem dan contact op met het Night Shift team door te mailen naar hallo@nightshift010.nl!