
20 februari – Wat ging hier mis?
No time for losers ‘cause we are the champions… Van je veterstrikdiploma tot het behalen van je universitaire bul, van het opruimen van je kamer tot het openen van een tentoonstelling… Het was een beloning waard, want succesvolle projecten worden bijna altijd gevierd. Terwijl voor de minder geslaagde projecten nauwelijks aandacht is.
In het dagelijks leven kun je er ook niet omheen. In social media creëren mensen hun eigen ideale wereld. De lekkerste gerechten, meest romantische momenten en sportieve prestaties komen voorbij. Ruimte of tijd voor fouten is er niet, en als ze al gemaakt worden, moffelen we ze met alle liefde weg. Terwijl je toch het meeste van fouten kunt leren. Kunnen we het voor de verandering niet eens wat vaker hebben over onze mislukkingen?
We verleggen de focus van de successen naar de mislukkingen. Waarom? Omdat er zo veel te leren valt! Daarom bij NightShift op 20 februari een pleidooi voor het maken van fouten en het vieren van leermomenten.
Wanneer: 20 februari, 19:00-21:00 uur
Waar: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam (Room 1)
Sprekers
Bart Grob
Conservator Biologie en Geneeskunde bij Rijksmuseum Boerhaave
Wat is het verschil tussen een museum congres en Nightshift? Bij Nightshift hoor je de echte verhalen. Want zeg nou zelf, als museum professional weet je toch dat er niet alleen maar succesverhalen zijn? Toen ik me onlangs realiseerde dat ik al 20 jaar in Rijksmuseum Boerhaave werk schoten me een groot aantal miskleunen, rampen, ongelukken en mislukte projecten te binnen. Daarover vertellen is misschien zelf wel spannender dan over het laatste succes. Immers successen verbleken maar mislukkingen blijven bestaan. Daar kan je dan maar het beste goede lessen uit trekken. Welke, dat hoor je de 20e.
Tessa van den Dolder
Projectleider Tentoonstellingen bij Het Scheepvaartmuseum & Chef Fuck Up’s
Na 6 jaar Wereldmuseum, een jaartje Noord-Hollands Archief is Tessa van den Dolder anno 2020 niet alleen Projectleider Tentoonstellingen in Het Scheepvaartmuseum, maar stiekem ook Chef Fuck Up’s. Op donderdag 20 februari deelt ze graag wat er mis ging; van kleine klusjes tot de grotere kwesties in het leven en van een eerste stage waar ze niet blij van werd naar een burn out omdat ze haar werk zo graag goed wilde doen met nu de job waar ze zo blij van wordt. Tessa zal openhartig haar ervaringen delen omdat ze ervan overtuigd is dat wanneer je fouten durft te maken en ervan wilt leren, je echt stukken verder kunt komen. Laten we dat vooral vieren!
Bas Ruyssenaars
Mede oprichter Instituut voor Briljante Mislukkingen en ondernemer
De wereld waarin wij leven verandert steeds sneller en de complexiteit ervan neemt toe. Tegelijkertijd wordt onze global connected world, steeds kleiner. Met middelmatigheid, direct verbonden met de angst om te falen, red je het niet. Kortom, het belang van een open houding ten aanzien van risico nemen, uitproberen, durven mislukken en daarvan leren, neemt toe. Om je weg te vinden in deze tijd wordt navigeren in plaats van beheersen en beheren steeds belangrijker. En deze vermogens leer je nu juist door te experimenteren, fouten te maken en bij te sturen. De veranderingen gaan zodanig snel dat lineair en innoveren leren niet meer voldoende of zelfs mogelijk is. We moeten met behulp van trial and error onze leersnelheid vergroten en durven om briljant te mislukken: je probeert iets met de beste bedoelingen en voorbereidingen en je omarmt het idee dat de uitkomst anders kan zijn dan gepland. Aan de hand van enkele sprekende voorbeelden van Briljante Mislukkingen zal ik tijdens Nightshift onze Briljante Mislukkingen Archetypen introduceren: veel voorkomende universele patronen of leermomenten waar deelnemers hun voordeel mee kunnen doen.
Praktische noot
Wil je heel graag komen, maar kun je het kaartje écht niet betalen, neem dan contact op met het Night Shift-team door te mailen naar hallo[at]nightshift010.nl.

