Credit: Plenary session during MuseumNext 2017 (picture: Elodie Burrillon, http://hucopix.com/)

19 september 2019 – Hoe was het? Een samenvatting van alle conferenties die je moest missen

Europa heeft een bloeiende culturele conferentie scene. Als je inspiratie zoekt, kun je bijna elke maand welk ergens terecht. In theorie dan. Want de realiteit van alledag bij veel Nederlandse musea en voor veel freelancers is natuurlijk anders: Geen tijd. Geen geld.

Maar treur niet! Night Shift trapt het nieuwe culturele seizoen namelijk af met een samenvatting van de leukste, beste en meest inspirerende conferenties die dit jaar in Europa plaatsvonden. En dat voor maar €7,50! Tel uit je winst…

MuseumCamp

MuseumCamp is een driedaags programma waarin museum- en erfgoedprofessionals samen de grenzen van het vak opzoeken en elkaar uitdagen. Afgelopen juni vond de vierde Nederlandse editie plaats in het stoerste rijksmuseum van Nederland, het Muiderslot! Op het programma stonden inspiratiesessies van professionals binnen en buiten de museumsector, creatieve maaksessies en meer. Vera Weterings, Medewerker Marketing en Communicatie bij Rijksmuseum Boerhaave en Medewerker Evenementen bij CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, kampeerde op het Muiderslot en deelt haar ervaringen.

Remix Summit

In januari van dit jaar vond de jaarlijkse REMIX Summit in Londen plaats en Rianne Schoonderbeek, Conservator Educatie bij Museum Boijmans Van Beuningen, was erbij. REMIX beweegt zich op het snijvlak van cultuur, technologie en ondernemerschap, en onderzoekt de toekomst van de creatieve en culturele industrie. Het programma was zeer divers en inspirerend, juist doordat lang niet alle sprekers en voorbeelden uit musea afkomstig waren. Daarmee bood de conferentie een breder en verfrissend perspectief op de mogelijkheden van technologie in de culturele sector en de kansen die een ondernemende houding daarbij kan bieden.

Communicating the Arts

Communicating the Arts (voorheen Communicating the Museum) begon ooit als een internationaal forum over communicatie binnen het culturele veld, maar heeft inmiddels een bredere focus. De editie van dit jaar in Kopenhagen, richtte zich op het bouwen van partnerschappen, co-creatie en coöperatie. Laurin Ivetić, Web Specialist en Digital Projects bij IFFR, kwam vol inspiratie terug en deelt zijn highlights van de conferentie met ons.

MuseumNext

MuseumNext Europe vond dit jaar plaats in Londen en had als thema Make Change Happen. Sprekers van over de hele wereld vertelden over de Grote Veranderingen waar ze bij betrokken waren geweest, of nog steeds waren. Merel van der Vaart, eigenaar van Muse – Mensen & musea en Conservator Stadsgeschiedenis bij het Stedelijk Museum Schiedam bezocht de conferentie. Ze haalde de meeste inspiratie uit verhalen over de impact die het werken aan verandering heeft op het individu. Waar begin je? Hoe stel je grenzen en hoe houd je het vol? Tijdens deze kick-off van het nieuwe Night Shift seizoen zal Merel wat zij leerde bij MuseumNext met ons delen.

Image credit: Plenary session during MuseumNext 2017 (picture: Elodie Burrillon, http://hucopix.com/)