16 mei – Het museum als allemansvriend? Zoveel mensen, zoveel wensen

Een museum is een publieke instelling die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet zijn. Dit is het ambitieuze uitgangspunt van veel cultuurbeleid en beleidsplannen. Maar is het wel mogelijk om iedereen tevreden te stellen? Terwijl de ene persoon juist wordt aangetrokken door aantrekkelijke evenementen in musea, hecht de ander aan de klassieke ervaring van het museum als een baken van rust. Een museumtekst in jip-en-janneketaal verhoogt de toegankelijkheid, maar kan ook zorgen voor kromme tenen.

Dankzij cultuursociologen en marktonderzoekers hebben we een steeds beter beeld van de verschillende publieksgroepen en hun voorkeuren. Het publiek is door hen getypeerd met ronkende beschrijvingen als culturele omnivoren, modale cultuurmijders, kleurrijke knokkers en cultuur minnende senioren. Maar hoe zorg je dat iedereen zich herkent in je aanbod, dat iedereen zich welkom voelt en een optimale ervaring heeft in jouw museum? Deze avond gaan we in discussie over de (on)mogelijkheid om voor iedereen toegankelijk te zijn in de programmering, communicatie en uitstraling van een museum. We stellen de vraag of een museum een inclusieve allemansvriend moet zijn. Of is het juist beter om aan de eigen identiteit vast te houden en niet met alle winden mee te waaien? Met onze gasten reflecteren we op deze vragen en gaan we op zoek naar slimme manieren om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van het publiek.

Sprekers

Anna Elffers is freelance onderzoeker en adviseur op het gebied van cultuur en publiek, en parttime docent aan de Universiteit Maastricht. Wat bedoelen musea eigenlijk als ze zeggen dat ze er voor iedereen willen zijn? En welk belang wordt daarbij gehecht aan de publieksbeleving? Anna reflecteert op deze vragen en laat zien wat de rol van publieksonderzoek hierin is geweest door de jaren heen.

Arno Brouwer is als Programmacoördinator en Hoofd Marketing & Communicatie een van de stuwende krachten van Islemunda, theater en werkplaats voor podiumkunsten in Rotterdam IJsselmonde. Met hun sterk wijkgerichte aanpak heeft Islemunda de afgelopen jaren veel succes geboekt. Hoe lukt het hen een breed, nieuw publiek te bedienen en zo culturele participatie te vergroten? Arno vertelt meer over hun aanpak en deelt de succesverhalen maar ook de valkuilen.

Catrien Schreuder is Hoofd Collecties en Tentoonstellingen bij het Stedelijk Museum Schiedam. Het museum kreeg enkele jaren geleden de ingewikkelde opdracht om een museum te zijn voor de stad én een landelijk publiek te trekken. Hoe pakten zij dit aan? Catrien vertelt over de successen en de uitdagingen die ze onderweg zijn tegen gekomen. Ook vertelt ze wat het betekent om onderdeel te zijn van de OF/BY/FOR ALL-beweging, gestart door Nina Simon.

Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk

Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel. Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €7,50 & €10,- help je ons om kostendekkend te zijn.